1226
Arnold IV tevens Graaf van Chiny

Graaf Arnold IV van Loon trouwt met Johanna, de dochter van de Graaf van Chiny.

1226
Arnold IV tevens Graaf van Chiny

Graaf Arnold IV van Loon trouwt met Johanna, de dochter van de Graaf van Chiny. Na diens dood komt het graafschap Chiny in handen van het Huis van Loon. Chiny is vandaag een onooglijk plaatsje aan de boord van de Semois. In een bocht van de rivier zijn resten bewaard van wat eens de grafelijke burcht was. De Graaf van Loon verhuisde zijn burcht al gauw van Chiny naar een imposante heuvel meer zuidwaarts in het graafschap gelegen, Montmédy (nu in het noorden van Frankrijk).

Vanuit Montmédy organiseerde Graaf Lodewijk, de zoon van Graaf Arnold IV, in 1285 – ondanks het kerkelijk verbod – een roemrucht riddertornooi voor de hele fine fleur van de Duitse én Franse adel. De tornooigevechten hadden plaats in het nabijgelegen Chauvency-le-Chateau.
Jacques Brétel, een Franse troubadour was hier aanwezig en heeft dit meerdaags tornooi in detail beschreven en bezongen. Zijn tekst is een belangrijk geschrift uit de vroege Franse literatuur. In zijn relaas van het tornooi noemt en roemt hij ‘Loeys de Los’ als de gastheer van het tornooi. ‘Iedereen vond in hem een fijne seigneur en compagnon. Hij werd door alle ridders geprezen en geëerd’, schrijft Brétel.

In 1364 verkocht Graaf Arnold van Rummen het graafschap Chiny aan de Hertog van Luxemburg.